Mindent a bölcsességfog-műtétről

A bölcsességfogak, másnéven nyolcasok, az állcsontokban leghátul elhelyezkedő fogaink. Egyre több ember bölcsességfog nélkül születik és vannak olyanok, akinek valamilyen fejlődési zavar miatt nem képes rendesen előtörni, kinőni. A bölcsességfog alapvetően a nyers táplálék feldolgozásában segítette a régmúlt idők emberét, azonban az életmód és étkezési szokásaink változása elindított egy evolúciós folyamatot, melynek hatására lassanként akár teljesen el is tűnhet ez a fog.

Az előtört bölcsességfogak manapság több hátránnyal járnak, mint haszonnal, hiszen funkcionalitásukat már régen elvesztették, nehéz a gondos tisztításuk és könnyen el is romlanak.
A számtalan kellemetlenséget okoznak amelyek végső soron az eltávolításukat teszik szükségessé, mely sok esetben egy speciális, szájsebész által végzett speciális bölcsességfog műtétet jelent.

Sokan minden lehetséges módon megpróbálják a fog élettartamát kitolni, a foghúzást minél későbbre halasztani, ám vannak esetek, mikor fizikai képtelenség a fog egészségének megtartása.

Természetesen felmerülhet a kérdés, hogy miért kell egy egészséges fogat kihúzni.  Általában a foghúzás mellett akkor szoktak dönteni a szakemberek, ha a gyulladásos elváltozás már olyan mértékű, mely jelentős csontpusztulást okoz vagy, ha a szomszédos fogak is érintettek és a folyamat agresszívnek bizonyul.

Egy bölcsességfog esetén jellemzően még egy kisebb szuvasodás is csak nehezen betömhető. A mély szuvasodások, a fognyaki, gyökér környéki gennyes és gyulladásos elváltozásai pedig szinte egyáltalán nem, vagy csak nagy nehézségek és komoly anyagi ráfordítás mellett kezelhető, s ez túl nagy ár egy haszontalan, betegeskedő fogért.Mivel a bölcsességfogak a rágásban nem vesznek részt, így nem csak fogszabályozás előtt/után, hanem gyakorlatilag fájdalom esetén, vagy megelőzés okán is célszerű lehet megszabadulni tőlük. Rengeteg egészségügyi problémát okozhatnak fogászati gócként, ezért az eltávolítás a hosszú távú egészségmegőrzés érdekében komoly jelentőséggel bír.

Milyen esetekben kell eltávolítani a bölcsességfogakat?

Egyeseknél minden gond nélkül kibújnak a fogsor utolsó darabjai, de ennél sokkal többen vannak, akik folyamatosan jelen levő fájdalomra panaszkodnak. Mivel a bölcsességfogak gyökérstruktúrája sokszor amorf, jelentősen eltérhet más fogakétól, ezért a növekedés, előbújás során számos probléma adódhat velük kapcsolatban

Ezekben az esetekben szükséges a bölcsességfogak eltávolítása:

 • Ha az előtöréséhez nincs elegendő hely, nem megfelelő méretűek az állcsontok
 • Ha rossz szögben tör elő, és egyúttal irritálja a szájnyálkahártyát.
 • Ha a fogszabályozási folyamatok ezt teszik szükségessé.
 • Ha növekedési irányával veszélyezteti a szomszédos fog épségét, egészségét. Az előtte lévő hetes fog védelme érdekében (pl. szuvasodás alakul ki a 2 fog között), vagy a fog korrekt ellátásának akadályoztatása esetén.
 • Ha növekedésével a fogak torlódását okozza és folyamatos feszülést idéz elő a fogsorban
 • Ha állandó/visszatérő gyulladás folyamat és fájdalom áll fenn az érintett fog körül
 • Ha a fog körül parodontális tasak képződik, mely beavatkozás ellenére rendszeresen visszatér.
 • Ha elromlott a fog, a rendes tisztítása nem megoldható.
 • Ha az előtöréshez szükséges nyomás „felszívja” a szomszédos fog egyik vagy másik gyökerét. Mivel a bölcsességfog nemigen vesz részt a harapásban, a mellette levő fog viszont igen, ezért fontos megvédenünk a hasznos fogat, akár a bölcsességfog kárára.
 • Az arc ismeretlen, tartós fájdalma esetén.

Mindenképpen érdemes tehát szakemberhez fordulni a bölcsességfogakat érintő gondokkal, hiszen korántsem biztos, hogy problémás lesz az eltávolítás, viszont a vele nyerhető előnyök egyértelmű hatással vannak az életminőségre és az egészségre.

Mikor kell azonnal orvoshoz fordulni?

 • Fájdalom, duzzanat, bűzös lehelet:
  A gennyesen begyulladt fog gyulladásos gócként funkcionál.
 • Szájnyitási nehézség, korlátozottság esetén, erős fül- fejfájás esetén:

Az ízületi panaszok, valamint a fülekbe, tarkóhoz kisugárzó fájdalmak szintén visszavezethetőek a bölcsességfog okozta gyulladásokra.

 • Gyulladás, feszülés a fogsorban, zsibbadás az állkapocsban:

Visszavezethetők rá tumoros folyamatok elindulása, de a nagyörlő fogak is károsodhatnak akár a gyökereknél kezdődően

Mi előzi meg a beavatkozást?

Klinikánkon a bölcsességfog műtétet minden esetben megelőzi egy képalkotó diagnosztikai vizsgálat, szükség szerint szájsebészeti konzultáció.
Ilyenkor készülhet panoráma röntgen, de akár CBCT felvétel is, mely részletgazdagabb így alaposabb felkészülést ad a szakembernek.

Sokan félnek attól, hogy esetlegesen idegkárosodás is bekövetkezhet az eltávolítás során fellépő komplikációk miatt.
Tény, hogy az alsó bölcsességfogak gyökere akár az alattuk levő csatornát is átölelhetik, gyökerük hozzá érthet az alsó állcsontban futó ideghez (n. alv. inferior) ami megnehezíti az eltávolítását.
A fogászati CT felvétel nagy előnye, hogy segítségével gyorsabban, eredményesen és akár az idegek károsodása nélkül eltávolítható a szóban forgó fog.

Klinikánkon mindenféle digitális felvétel készítése helyben megoldott, így szakembereink minden lehetséges helyzetre fel tudnak készülni. Hála a modern eszközöknek, a szájsebészeti műtétek ma már a legnagyobb biztonsággal, legtöbb esetben minden gond nélkül kivitelezhetők.

Hogyan készüljön fel a műtétre?

 • Hűtőtasak, vagy aprószemű fagyasztott zöldség bekészítése az arc hűtéséhez
 • Fájdalomcsillapító készítmények legyen otthon elérhetőek
 • Tegyük szabaddá magunkat a műtét napjára, a beavatkozás utáni napon a munka kerülendő
 • Táplálkozzunk rendesen a műtét előtt, hogy a stressz kiváltotta vércukor ingadozást és az ájulást elkerüljük
 • Ha szükségesnek érezzük, gondoskodjunk egy jóbarátról kisérő gyanánt.

Miből áll az egyszerű bölcsességfog eltávolítás?

Műtétre abban az esetben nem kerül sor, ha a fog koronai része már előtört, hiszen akkor akár fogó és úgynevezett emelő segítségével is megoldható az eltávolítás. Egy előbújt, felső bölcsességfog húzás, az érzéstelenítő beadását követően, -a legtöbb esetben-, csupán néhány percet vesz igénybe, hiszen a csont felül könnyebb, lazább szerkezetű.

Az alsó bölcsességfog esetében más a helyzet, hiszen az alsó állcsont keményebb, a fog kilazítása is több időt, nagyobb gyakorlatot igényel.Alul azért is kell körültekintően kell eljárni, mert az eltávolítás közben nem csupán a szomszédos fog, de az állcsontban futó idegcsatorna is sérülhet, eltérő anatómia adottságok miatt.A bölcsességfogakhoz tapasztalt szájsebész kell, aki több száz eltávolításon is túl van már. Az alsó nyolcasok kihúzása időigényesebb folyamat, ezért tovább tart a szájnyitás is, mint a felső esetén.

Érzéstelenítés

A teljes fájdalommentességet biztosító helyi érzéstelenítés során akár az injekció kellemetlenségeit is minimálisra csökkentjük. A speciális érzéstelenítő zselének köszönhetően kiküszöbölhető a szúrás érzete. Az injekció gyorsan hat és biztonságosan adagolható.

Biztonságos műtét steril körülmények között

 1. A rossz irányba helyezkedett foghoz úgy tud hozzáférni az orvos, ha előbb feltárja a területet. Metszést ejt az ínyen, s hogy a terület jól belátható legyen leválasztja az ínyt a csontról.
 2.  Sok esetben a fognak igen kis része látszik csak ki a csontból, tehát ahhoz, hogy teljesen hozzáférjen és ki tudja emelni egy speciális, csontmaró fúrót használ a szájsebész. A fúrót modern szájsebészeti motor működteti, ennek köszönhetően a rettegett „fog vésés” manapság már nem létezik!
 3. Annak érdekében, hogy a fogat gyorsabban kiemelhesse, -az sem ritka-, hogy még a csontban kisebb részekre darabolják a fogat. Ennek a módszernek köszönhetően csak annyi csontot távolítanak el, ami a fog biztonságos eltávolításához feltétlenül szükséges.
 4. IV. A fog kiemelése után varratokkal zárják a sebszéleket, melyet 7-10 nap után távolítanak majd el.