Általános fogászat

Ez a megnevezés olyan kezeléseket takar, amelyeknek célja a saját fog megtartása. Főként a szúvas fogak ellátását, fog töméseket, gyökérkezeléseket soroljuk ide.A kezelések célja a fogbél gyulladás megelőzése, a begyulladt fogak megmentése az eltávolítástól, hogy az még hosszú-hosszú évekig szolgálja tulajdonosát.

Esztétikus tömések:
Mi is az a fogszuvasodás? A fogszuvasodás korunk egyik népbetegségének számít, mely a fog keményszöveteinek károsodását jelenti, és a fog külső felszínétől befelé halad (a zománctól a fogbél irányába). Kezdetben tünetmentes lehet, azonban a szuvasodás méretének növekedésével kellemetlen panaszok jelentkezhetnek: először érzékenység (édes, illetve hideg ingerekre), majd erősödő fájdalom.
Fontos tudni, hogy míg az időben kezelt szuvas fog egy kisebb-nagyobb töméssel helyreállítható, elhanyagolt esetben a fogszuvasodás gyökérkezeléshez, súlyosabb esetben a fogak elvesztéséhez is vezethet! Ezért fontos az elváltozás mielőbbi felismerése, vagyis a félévenkénti szakember által történő kontroll, mely során kiszűrjük a kisebb, kezdődő elváltozásokat is.
Kezelés ára: 20.000 – 45.000 Ft
Időtartama: 1 alkalom 45-60 perc

Tömés előtti tanácsok

Mint a fogászati kezelések nagyrésze előtt, kérjük egyen, igyon egy keveset mivel a kezelés helyi érzéstelenítéssel járhat, így a kialakult zsibbadás miatt nem étkezhet néhány órán keresztül!
Amennyiben lehetősége van rá, a kezelés előtt szokásos módon tisztítsa meg fogait!

Milyen típusú tömések vannak?
Rendelőnkben csak esztétikus, fényre kötő úgynevezett kompozit tömés készül. Az általunk használt legmodernebb prémium tömőanyagok fizikai tulajdonságaiknak köszönhetően alkalmazkodnak a rágóerők terheléséhez, valamint színükben is megegyeznek a fog színével, segítségükkel visszaadható az eredeti fog alakja, rágó- és esztétikai funkciója. A kompozit tömések átlag élettartama megfelelő kivitelezés mellett kb. 5-10 év.
Amennyiben a szuvasodás mérete túl nagy és a kialakított fogüreg nagyon mély, és extrém közel kerülünk az fogbélhez (fogat érzően ellátó ideghez) vagy panaszos, érzékeny fogról van szó, akkor sok esetben akár 3 hónapra gyógyszeres, hosszútávú ideiglenes próbatömést készíthetünk a fogba végleges ellátása előtt. Ilyen esetekben felmerülhet a gyökérkezelés szükségessége is. Amennyiben a próbatömés időszaka alatt a fog panaszmentes, vagy a panaszok megszűnnek, akkor a gyógyszeres tömést végleges, esztétikus tömésre cseréljük. Az ideiglenes tömés színe fehér, kicsit sárgás, színe eltér a fogak színétől, valamint kopásállósága is kisebb, ezért végleges megoldásként nem alkalmazható, 3-6 hónapon belül mindenképpen cserélni kell.
Amalgám töméseket rendelőnkben nem készítünk.
Előfordulhat, hogy a fogszuvasodás annyira kiterjedt, hogy a fog töméssel már nem állítható helyre (pl. egy vagy több csücskét is érinti a szuvasodás). Ebben az esetben fogászati betét/inlay/onlay kerül a fogba, erről bővebben alább olvashat.

Tömés készítése utáni tanácsok

– Az esztétikus, fényre kötő fogtömés a kezelés végére készen van, teljesen szilárd, így az érzéstelenítésből fakadó zsibbadás elmúltával már aznap étkezhet.
– A kezelés után Ön nyugodtan fogyaszthat folyadékot, az étkezéssel várjon a zsibbadás elmúltáig, ez általában 2-3 óra.
– Előfordulhat, hogy a tömés minimálisan magas maradt, és ezt nagyon kellemetlennek érezheti. Ilyenkor fontos, hogy minél hamarabb keresse fel kezelőorvosát, hiszen a tartósan magas fogtömés túlterhelődést, fogérzékenységet okozhat!

Érzékenység, fájdalom fogtömés után – normális lehet?

– Mély, nagy kiterjedésű tömések esetében előfordulhat fogérzékenység, hideg-meleg ingerre, illetve ráharapásra. Ez a fog természetes válaszreakciójának köszönhető, általában az idő múlásával csökkeni fog, majd megszűnik. Éles, lüktető, pulzáló elviselhetetlen fájdalom esetén azonnal keressen fel minket, ilyen esetben a fog gyökérkezelése elkerülhetetlen!
– A kezelést követően, a kezelt fog és az érzéstelenítő injekció beadásának helyén előfordulhat enyhe ínyvérzés, fájdalom, ami általában 2-3 napon belül megszűnik.
– Ha úgy érzi,rágáskor a tömött fog előbb érintkezik, mint a többi, vagy kényelmetlen, feszít, a tömés magasságának korrekciójára van szükség.

Betét/Inlay/Onlay:
A fogászatban használt fogpótlás, mint betét, ismertebb nevén Inlay-t vagy Onlay-t átmenetként is nevezhetnénk egy tömés és korona pótlás között. A koronához képest egy kevésbé invazív beavatkozás, nem kell hozzá körkörösen lecsiszolnunk a fogat, a lehető legtöbb foganyagot megtudjuk menteni. A töméssel ellentétben fogtechnikai laboratóriumban készül az orvos által preparált fogüregbe, a fogról vett lenyomat alapján, és az így készült pótlást a fogorvos ragasztja be a szájban.
Megnevezésük a kiterjedésük méretétől függ, növekvő sorrendben:
inlay-onlay-overlay.
Azokban az esetekben készítjük, amikor a foganyag vesztés mértéke olyan nagy, hogy a rágófunkció, vagy az eredeti fogforma egy egyszerű töméssel már nem állítható helyre, vagy annak segítségével nem lenne elég tartós. Betét készül továbbá legtöbbször a gyökérkezelt fogakra is, a későbbi fog törések megelőzése érdekében.
Kezelés ára: 55.000 – 75.000 Ft
Időtartama: 2 alkalom – 2x 45-60 perc

Gyökérkezelés:
Az egyik legrettegettebb fogászati kezelés a gyökérkezelés, Napjainkban a modern érzéstelenítési technikáknak, fejlett gépi gyökérkezelő eszközöknek és digitális röntgennek hála, gyökérkezelés segítségével jó eséllyel, rosszabb állapotú fogak is megmenthetők.
A gyökérkezelés leegyszerűsítve azt jelenti, hogy a foggyökérből az ideg- és érszöveteket eltávolítjuk, a fogbélüreget és gyökércsatornákat kitisztítjuk. Majd a megfelelően előkészített fogat gyökértöméssel látjuk el, amely lezárja a baktériumok útjának terjedését.
A gyökérkezelés az egyik utolsó kísérlet a fog megtartása érdekében, előfordulhat, hogy a szervezet nem reagál jól a kezelésre. Ilyen esetben minden igyekezet ellenére, bármilyen megmagyarázható ok nélkül a kialakult gyulladás nem akar megszűnni, a fogat sajnos el kell távolítani.
Kezelés ára: 35.000 Ft-tól
Időtartama: 1-4 alkalom – alkalmanként 45-60 perc

Gyökérkezelés előtti és utáni tanácsok

– Mint a fogászati kezelések nagyrésze előtt, kérjük egyen, igyon egy keveset mivel a kezelés helyi érzéstelenítéssel járhat, így a kialakult zsibbadás miatt nem étkezhet néhány órán keresztül!- Amennyiben lehetősége van rá, a kezelés előtt szokásos módon tisztítsa meg fogait!
– A zsibbadás elmúltával a gyökérkezelt fogban előfordulhat ráharapáskor tompa fogérzékenység, enyhe kisugárzó fájdalom. Ez 3-4 napig normális, ennyi idő kell a fogba helyezett gyógyszernek, hogy hatni tudjon.
– Amennyiben fájdalma nem múlik el pár nappal a kezelés után, vagy éles, erős lüktető pulzáló fájdalom állandósul, esetleg duzzadni kezd az ínye, arca, mielőbb forduljon kezelőorvosához!

Szájsebészet

A szájsebészeti beavatkozások közé tartoznak a bonyolultabb fogeltávolítások, bölcsességfogak műtéti eltávolítása, állcsontokat érintő ciszták és gyulladások kezelése. A sebészeti beavatkozások keltik a páciensekben a legtöbb félelmet, ennek sokszor egy korábbi rossz tapasztalat az eredete. Rendelőnkben minden sebészeti beavatkozást fájdalommentesen végzünk, olyan légkörben, amiben a páciens biztonságban érezheti magát.
Az implantológia, valamint a mikroszkópos fogászat elterjedése a hagyományos szájsebészeti beavatkozásokat is megváltoztatta. Egy fogeltávolításkor nem csupán az a cél, hogy eltávolítsuk a fájdalmat, gyulladást okozó, esetleg gócbetegség alapját képző fogat. Legtöbbször implantátumot javaslunk a kialakuló foghiány ellátására, így fontos szempont, hogy már a fogeltávolításkor próbáljuk minimalizálni a fogeltávolítás után kialakuló csont-átépülés káros hatásait. A pácienseink számára ez azt jelenti, hogy a lehető legkíméletesebben végezzük el a fog eltávolítását, ezzel megőrizve a fogat körülvevő csontmennyiséget, és ezzel csökkentjük a beavatkozás utáni utópanaszokat is.

Bölcsességfog / fog eltávolítás:
Mikor van szükség egy fog eltávolítására? Rendelőnkben törekszünk arra, hogy a lehető legtöbb fogat megmentsük, azonban sajnos vannak olyan esetek, amikor egy fog vagy gyökér már olyan rossz állapotban van, hogy nem lehet megmenteni azt. Ekkor kerül sor a fog eltávolítására, vagyis a foghúzásra. Amennyiben erre a kezelésre van szükség, azt semmiképp nem érdemes halogatni, hiszen az elhanyagolt rossz állapotú fogak könnyen okozhatnak komoly fájdalmakat és egyéb kellemetlen panaszokat.
Foghúzásra kerülhet sor például:
– nagymértékű szuvasodás esetén, ha a fog már nem állítható helyre sem töméssel, sem koronával (szuvasodás a csont szintjéig ér)
– fog, illetve foggyökér törések esetén
– sikertelen, vagy továbbra is panaszt okozó gyökérkezelt fogaknál
– elő nem tört fogak esetében- amennyiben a fogszabályozó kezeléshez szükség van rá
– panaszt okozó, vagy elő nem tört bölcsességfogaknál
– súlyos fogágybetegség esetén, amikor a fog a mozgathatósága miatt már nem megtartható
Kezelés ára: 20.000 Ft-tól
Időtartama: 1 alkalom 15-60 perc

Foghúzás utáni tanácsok

A fogeltávolítás során a szájüregben egy nyílt seb keletkezik, ezért a mielőbbi, gyors sebgyógyulás érdekében Önnek is érdemes odafigyelnie néhány dologra. A foghúzás utáni első egy hét a legkritikusabb a gyógyulás szempontjából, de ha megfogadja tanácsainkat, már ezalatt sem kell szenvednie. Az alábbi tanácsok betartására a kezelés utáni egy hétben törekedni kell.

Mit ne tegyen?
– A kezelés után Ön nyugodtan fogyaszthat folyadékot, az étkezéssel várjon a zsibbadás elmúltáig, ez általában 2-3 óra.
– tejet, tejterméket ne fogyasszon a beavatkozást követő 3 napban
– kerülje a dohányzást, valamint a kávé- és alkoholfogyasztást
– ne sportoljon, lehetőség szerint ne végezzen nehéz fizikai munkát a kezelést követően 3-5 napig
– öblögetni, köpködni, a sebet szívogatni és piszkálni nem szabad
– apró, magvas ételeket ne fogyasszon
– kerülje a túl forró, illetve a túl fűszeres ételek fogyasztását

Mit szabad?
– kívülről mértékletesen jegelni a kezelt területet
– magas párnán aludni
– ilyenkor kiemelten fontos a megfelelő szájhigiénia: a foghúzás helyét óvatosan, puha sörtéjű fogkefével kell tisztítani, a száj többi részét pedig a szokásos módon
– próbáljon meg minél többet pihenni
– szükség esetén nyugodtan vegyen be fájdalomcsillapítót
– amennyiben antibiotikumot írtunk fel Önnek, azt a kezelőorvos által meghatározott ideig, a meghatározott dózisban kell szednie
– ha szájnyitási korlátozottsága kezd kialakulni, óvatosan erőltesse a szájnyitást napjában többször, és masszírozza az állkapocs ízületét

Mikor keresse fel a kezelőorvosát a foghúzás után?

A varratszedés általában a fog eltávolítása után 7-14 nappal történik, enyhe fájdalom, kellemetlenség eddig az időpontig normális lehet. A varratszedésen, vagy amennyiben varrat nem volt szükséges, a húzás utáni kontrollon a megjelenés feltétlenül szükséges, ekkor érdemes megbeszélni a kihúzott fog esetleges pótlásának menetét.
A leggondosabb kezelés, valamint a foghúzás utáni teendők betartása ellenére is előfordulhatnak problémák, mint például az erős vérzés a seb helyén vagy a nem múló, csillapíthatatlan fájdalom – ezek esetén feltétlenül mielőbb keresse fel a kezelőorvosát!
Bármilyen panasz, vagy bizonytalanság esetén forduljon hozzánk bizalommal valamelyik elérhetőségünk egyikén!

Dentálhigénia

Nem mindenkinek tökéletesen fehérek a fogai, még egészséges, tiszta állapotban sem – ennek oka örökletes. A fogak színét azok a pigment összetevők és ásványi anyag tartalom határozza meg, amelyek a fogzománcban, illetve az alatta található foganyagban helyezkednek el. Az, hogy kinek mennyire világos, fehér az eredeti fogszíne, örökletes, genetikai tényezőktől is függ.
Emellett számos külső hatás állhat a fog elszíneződés hátterében. A fogakra rakodó lepedék az alapos eltávolítás hiányában, hosszútávon elszínezheti a fogakat. Ha a szájhigiéné nem kielégítő, és a lepedék tartósan a fogfelszínen marad, fogkő képződik belőle. A sárgás-barnás színű fogkő nem csak esztétikai szempontból előnytelen, a rossz lehelet mellett, a kórokozó baktériumok melegágya, így komoly betegségek – például fogágybetegség (fogínysorvadás) – kialakulását is elősegíti. Az erős színező hatású élelmiszerek – például feketekávé, cékla, cola – rendszeres fogyasztása szintén hátrányosan befolyásolja a fogak színét. A dohányzás szerepe is jelentős, hiszen az erős dohányosoknál a fehér fogakból néhány év alatt sárga fogak lesznek. A fogak támasztó szöveteinek (fogíny és állcsontok) egészsége érdekében, valamint az ápolt és megnyerő megjelenéshez elengedhetetlen a rendszeres fogkőeltávolítás és a hófehér mosoly.

Professzionális fogfehérítés:
A professzionális, szakértő által végzett fogfehérítés kétféle módon történhet: rendelői, mely mindössze 1-2 alkalom alatt tartós és látványos eredményt nyújthat. Amennyiben igazán hófehér fogakat szeretne ezt kiegészíti az otthoni sínes megoldás, mellyel általában 1-2 hét alatt érhető el a kívánt megjelenés. A fehérítés megkezdése előtt mindenképpen javasolt a fogazat előzetes vizsgálata és professzionális tisztítása.

Milyen típusú fogfehérítések vannak?
Orvosi – rendelői fogfehérítés:
A rendelőben végzett kezelések gyorsabb és látványos eredményt hoznak, rövidebb ideig tartó fogérzékenység, enyhébb fájdalom mellett.
Kezelés ára: 89.000 Ft
Időtartama: 1 -2 alkalom 60 perc


Hogyan zajlik a fogfehérítés fogorvosi rendelőben?
Az első lépés, hogy a fogsort alkalmassá tegyük a fogfehérítő beavatkozásra. A fogfehérítés előtt fontos a fogkő-eltávolítás, illetve a szuvas fogak, rosszul záró tömések ellátása. Ilyenkor természetesen szem előtt kell tartani, hogy a tömőanyag színére nem lesz hatással a fehérítés. A fogfehérítés kezdetén felvisszük az alsó és a felső fogínyre az ínyvédő anyagot, ami megakadályozza, hogy a fogfehérítő anyag érintkezzen az érzékeny lágyszövetekkel.
Ezt követően felvisszük a fogakra a speciális fogfehérítő anyagot. A rendelőben végzett fogfehérítés egy kémiai folyamat, melynek során a fehérítőanyag reakcióba lép a fogakat elszínező szín pigmentekkel. A fehérítőanyagban lévő iniciátort egy UV-fényforrással aktiváljuk. A kezelés végén mind a fehérítőanyagot, mind az ínyvédő anyagot eltávolítjuk.

Az orvosi fogfehérítés előnyei:
– az egész folyamat 1-2 óra alatt végbemegy, míg az otthoni fogfehérítés általában legalább 9-10 napig tart
– a kezelés biztonságos, ráadásul folyamatos kontroll alatt zajlik
– látványos eredmény- tartó hatás

Fogfehérítés otthon:
Otthoni sínes megoldás során a fogakról vett lenyomat alapján készítik el, az otthon használható éjszakai fogfehérítő sínt.
Ebbe a szilikon sablonba kell behelyezni a fogfehérítő anyagot, majd a sínt felhelyezni a fogakra alkalmanként 2-4 órára.

Az otthoni fogfehérítés előnyei:
– a fogak nem válnak hirtelen érzékennyé, ami a rendelői fogfehérítésnél előfordulhat
– a fogfehérítés mértéke kontrollálható
– kényelmes
– tartósabb hatás
– kevesebb mellékhatás

Mire figyeljünk fogfehérítés után?
A fogfehérítés után legkevesebb 3 napig, ideális esetben 1-2 hétig érdemes tartózkodni az erősen színező élelmiszerektől. Ilyen például a vörösbor, curry, feketekávé, tea, cékla, stb.A dohányzást is érdemes mellőzni erre az időszakra, sőt, a hölgyek esetében fontos: a rúzs is kerülendő.

A fogfehérítést kizáró tényezők:
– szuvas, gyulladt, beteg fogak- ínygyulladás vagy egyéb, a szájüreget és/vagy a fogakat érintő megbetegedés
– nem pontosan záródó tömések
– a fogfehérítés terhesen és szoptatás alatt nem lehetséges
– fogak fejlődési rendellenességei, zománchibák

Normális-e a fogfehérítés utáni érzékenység, fájdalom?
A fogfehérítés után 1-2 napig normális jelenség a fogak érzékenysége. Ha ennél tovább jelentkezik a fogfehérítés után fájdalom, érdemes a fogorvos tanácsát kérni.

Hány éves kortól vehető igénybe a fogfehérítés?
Hivatalosan 18 éves kortól vehető igénybe, de indokolt esetben – szülői beleegyezéssel – korábban is elvégezhető.

Professzionális fogkőeltávolítás:
A fogkő, a fogakon maradt lepedékből, ételmaradékokból és nyálból a fognyakakon kialakult szilárd, sárgás-barna elszíneződés, amelynek mennyisége, idő előrehaladtával folyamatosan nő.
Ezt a szilárd anyagot fogkefével már nem lehet eltávolítani, kizárólag professzionális fogászati eszközökkel, úgy nevezett ultrahangos depurátorral, speciális homokfúvóval és polírkefékkel.
A fogkő az ínygyulladás és a fogágybetegség meleg ágya, rendszeres fél éves, éves eltávolítása nélkülözhetetlen a jó lehelet, egészséges, gyulladásmentes íny és szájhigénia fenntartása érdekében.

Esztétikai fogászat

Az „esztétikai fogászat” gyűjtőfogalom. Tudomány és művészet találkozása, mely magában foglalja azokat az összetett megközelítési módszereket, melynek eredményeként esztétikus és természetes fogműveket készíthetünk a fogak és a fogágy hosszan tartó egészségének megőrzése mellett. A funkcionalitás, rágóképesség maximális megtartása elengedhetetlen a tartós esztétikai eredmény eléréséhez. Az orvos és páciense közötti kommunikáció biztos alapot teremt a sikeres végeredmény eléréséhez. A megbeszélések során megismerjük a páciens elképzeléseit, a páciens pedig képet alkothat a szóba jöhető megoldásokról. Sokszor egészen új lehetőségek merülnek fel, melyek jóval túlmutatnak a közismert, általános fogászati gyakorlaton. A fogak esztétikus kialakításához tisztában kell legyünk a szép mosolyt alkotó arányokkal, az egyedi arcformák jellegzetességeivel melyek alapvetően határozzák meg a fogak, a mosoly, és ez által az egész arc harmóniáját.
Hasonlóan a plasztikai sebészethez, a megfelelő vizuális segédeszközök sokat segítenek e folyamatban, legyen szó akár digitális technikáról, 3D-s képalkotásról. A részletes és pontos tervezés elengedhetetlen részét képezi a kivételes minőségű és maximálisan esztétikus fogművek megvalósításának. Ne feledjük: a harmonikus, szép mosolyok a legtöbb esetben egy kiváló esztétikai fogász szakavatott munkáját dicsérik.

Cirkónium / Porcelán koronák:

Kerámia héjak (Veneer):
Napjainkban a fogaink egészsége mellet, alapvető fontosságúvá a mosolyuk szépsége is. A fogak esztétikákája messzemenőleg túlmutat csak a szájra korlátozott szépségen, egy szép, ragyogó, szabályos mosoly magabiztosságot és megnyerő megjelenést ad. Amennyiben Ön is Hollywoodi mosolyról álmodik, a legjobb választás a kerámia héjak készítése. Ezzel a módszerrel a fogak minimális csiszolásával érhetünk el rövid idő alatt, tökéletes formájú fogakat, szabályos és hófehér mosolyt.

Implantológia

A fogászati implantátum, másnéven műgyökér napjaink egyik legmodernebb és sokszor a legjobb eljárása a kisebb és akár nagyobb foghiányok pótlására. Az implantátum az állcsontban előzetesen fúrt lyukba ültetett titánium csavar, melyre a megfelelő gyógyulási időt követően koronát, hidat, vagy egyéb fogpótlást helyezünk. A behelyezést megelőzően szükséges egy szájsebészeti konzultáció és egy 3D CBCT vizsgálat, amelyen felmérjük a csontállományt és gondosan megtervezzük a műtét.

Az implantációs pótlások előnyei:
– Nem jár a szomszédos fogak lecsiszolásával! A hagyományos híddal pótlás készítéséhez a szomszédos (sokszor ép) fogak lecsiszolásával jár. Az implantátum behelyezése csak a foghiány helyét érinti.
– Könnyebben a tisztítható, mint egy hagyományos hídpótlás.
– Segítségével elkerülhető lehet a kivehető fogpótlás készítése, akár teljes fogatlanság vagy sorvégi foghiány esetén is.
– Teljes foghiány esetén jó megoldás a mozgó fogsorok stabilizálására, így nem szükséges a fogsor rögzítő ragasztók használata.

A fogászati implantátum műtéti behelyezése:
Az implantációs fogpótlások készítése során az egyik legfontosabb lépés a gondos tervezés. Ez két részből áll, egy szájsebészeti konzultációból és egy fogászati CT-felvétel (CBCT) elemzéséből. Ezek alapján megállapítható, hogy a rendelkezésre álló csontmennyiségbe az implantátum behelyezhető, vagy szükség van-e esetleg előzetes csontpótló műtétre.
Amennyiben a csontkínálat megfelelő, a beavatkozás szanált fogazatú, jó szájhigéniával rendelkező, fogkő eltávolításon át esett pácienseinken bármikor elvégezhető. A műtét kb. 30-90 percet vesz igénybe, az implantátumok számától függően, melyet helyi érzéstelenítésben végzünk, teljesen fájdalom mentesen. A behelyezés során az ínyt egyesítő varratokat 7-14 után egy kontrollvizsgálat keretin belül eltávolítjuk. Ezt követi egy hosszabb gyógyulási szakasz amely, az implantátum becsontosodik az állcsontba.
A 1-4 hónapos gyógyulási idő letelte után egy újabb szájsebészeti beavatkozás történik: az implantátum felszabadítása az íny alól. Ekkor az implantátumot az íny alatt fedő kis zárócsavart egy úgynevezett ínyformázó, gyógyulási csavarra cseréljük, mely már a páciens számára is látható és érezhető a szájban, de rágni még nem tud rajta. Az ínyformázás letelte után, általában 2-3 hét, következhet a protetikai fázis, a lenyomatvétel és a végleges fogpótlás elkészítése.
Rendelőnkben lehetőség van az úgynevezett navigált sebészeti eljárásra, amely során az implantátum végleges pozícióját és a készülendő fogpótlást előre megtervezzük egy számítógépes program segítségével. A precízen megtervezett műtétet egy 3D nyomtatott, úgynevezett sebészi sablon segítségével valósítjuk meg a szájban. Így a lehető legpontosabban és a készítendő fogpótlás számára ideális pozícióba helyezhetjük be a műgyökereket, a csontkínálat maximális kihasználtsága mellett.

Teljes fogatlan felső állcsont teljes protetikai rehabilitációja All-on-4 technikával, hídprotézissel, navigált sebészeti módszerrel – Dr. Göndöcs György esete

Fontos kihangsúlyozni, hogy implantációhoz a páciens általános egészségi állapota is meghatározó, bizonyos betegségek, valamint a dohányzás ronthatják az implantátumok túlélésének idejét. A páciens szájának egészsége, az esetleges fogágybetegség kikezelése, szúvas fogak ellátása nélkülözhetetlen az implantáció megkezdése előtt. Kiemelten fontos, hogy páciens szájhigiéniája kifogástalan legyen a kezelés megkezdésekor, a gyógyulási időszakban, valamint a fenntartó időszakban.
Rendelőnkben számos implantációs márka elérhető, közép és felső, prémium kategóriás rendszerek.

Szóló foghiányok pótlása:
Egy hiányzó fog pótlására régen bevett szokás volt, a szomszédos fogak lecsiszolása, majd híd pótlást készíteni. Mindez azonban sokszor egészséges foganyag feláldozásával jár és visszafordíthatatlan folyamat. Rendelőnkben az ilyen típusú foghiányok esetén szinte mindig az implantációs megoldást részesítjük előnyben.

Sorvégi foghiányok pótlása, nagyobb sorközi foghiány pótlása:
Nagyobb foghiányok esetén a hagyományos fogpótlástan részleges kivehető fogpótlásokat ajánl. Étkezéskor zavaró lehet egy mozgó fogpótlás, akár ízérzési zavarokat okozhat, nyálkahártya felfekvésesi panaszok is kialakulhatnak. A korábban csak kivehető pótlással megoldható problémák az implantátumok segítségével a páciensek számára sokkal komfortosabb fix fogpótlás lehetőségét hordozza.

Teljes fogatlanság pótlása:
A teljes kivehető fogpótlások (protézisek) rögzülése nagyon sokszor nem megfelelő, még fogsor rögzítő ragasztó használatával sem.
Implantátumok segítségével több lehetőségünk van egy stabil, nem mozgó funkcionális, esztétikus fogpótlás kialakítására, akár úgy hogy egy kivehető fogpótlást precíziós eszközökkel stabilizálunk és rögzítünk, akár úgy hogy teljesen fix fogpótlást készítünk.
Nemzetközileg elfogadott és egyre népszerűbb sebészi-protetikai megoldás a 4 vagy 6 implantátumra készülő fix fogpótlás (All-on-4®, All-on-6). Rendelőnkben, ezt a megoldást is választhatják pácienseink a teljes fogatlanság esetén.

Teljes fogatlan alsó állcsont teljes protetikai rehabilitációja All-on-6 technikával, hídprotézissel, navigált sebészeti módszerrel – Dr. Göndöcs György esete

Parodontológia

A parodontológia a fogakat körülvevő szövetekkel és azok megbetegedéseivel foglalkozó fogászati tudományág.
A fogágybetegség, közismertebb nevén fogínysorvadás (parodontitis) sajnálatos módon Magyarországon népbetegség. Kiváltó oka a szájban megtalálható, íny alatti és feletti fogkövekben megtelepedő különböző baktériumok. A folyamatos, visszatérő ínyvérzés és rossz lehelet figyelmeztető jel, ilyen esetben mielőbb célszerű felkeresni kezelőorvosát. A hosszú ideje fennálló kezeletlen fogágybetegség alattomos módon egészséges fogak elvesztéséhez is vezethet.
Az ínysorvadás kezelésében nagyon fontos az időfaktor, minél korábbi stádiumban kerül kezelésre a betegség, annál kevesebb visszafordíthatatlan csont és ínyszövet károsodással lehet számolni. Nagyon fontos a primer kezelési folyamat lezajlása után a rendszeres kontroll és fogkő-eltávolításra.
A parodontológiai kezeléseket több stádiumra bonthatjuk a betegség súlyosságának függvényében.

Fogpótlások

A kivehető fogpótlások, vagy másnéven műfogsorok/protézisek remek megoldást nyújthatnak akár teljes fogatlanság esetén is. A mai modern fogtechnikai megoldásokkal gyönyörű, természetes hatású fogai lehetnek, újra önfeledten mosolyoghat és élvezheti a gasztronómia nyújtotta örömöket is.

Mi is az a kivehető fogpótlás?
A legtöbb embernek először biztosan a nagyszülőknél látott, sokszor pohárban áztatott műfogsorok jutnak eszébe, és éppen ezért sokan idegenkednek is tőle. Azonban egy jól kialakított fogpótlástól egyáltalán nem kell tartani, mivel mindig az egyéni csont- és nyálkahártya adottságok figyelembevételével készül. Az egész arc esztétikáját is javítja azáltal, hogy támasztékot ad az arc- és rágóizmoknak.
A kivehető műfogsor egy olyan fogmű, ami pótolja a hiányzó fogakat, valamint a hiányzó ínyrészt is és a szájból a páciens által is eltávolítható. Előnye, hogy gyakorlatilag bármilyen esetben elkészíthető, nem szükségesek hozzá speciális anatómiai adottságok, ezenkívül teljesen individualizálható, mindig az archoz illeszkedő fogformát és színt választhatunk hozzá.

Milyen típusú kivehető fogpótlások léteznek?
– Teljes lemezes fogpótlás: teljes fogatlanság esetén készül, az összes hiányzó fogat és ínyt helyettesíti.
– Részleges lemezes fogpótlás: néhány, vagy több fog hiányzó fog esetén a megmaradt fogakra támaszkodva pótolja a hiányt.
– Implantációs kivehető fogpótlás: fogászati implantátumokra is készülhet kivehető fogsor.

Honnan tudhatja, hogy Önnek milyen pótlásra van szüksége?
Ezt számos egyéni adottság befolyásolja, mint például a megmaradt fogak száma, állapota és elhelyezkedése vagy a rendelkezésre álló csontmennyiség. Sajnos látatlanban nem lehet megmondani, hogy kinek milyen pótlás lesz a legmegfelelőbb, ezért minden esetben alapos vizsgálatra és személyes konzultációra van szükség.

Csontpótlás

Olyan szájsebészeti műtét technikák, mellyel az elégtelen csontmennyiséget a kívánjunk növelni az állcsont érintett területén, ezzel előkészítve a tervezett implantációs folyamatot. A csontpótlás történhet a páciens saját csontja felhasználásával (autológ csontpótlás) vagy szintetikus csontpótló anyag felhasználásával (xenograft), illetve ezek keverékével.

Röntgen és CBCT diagnosztika

Rendelőnk egyik legnagyobb fejlesztése egy digitális panoráma felvételre is alkalmas, 3 dimenziós képalkotást lehetővé tevő CBCT készülék. Sok esetben a helyes diagnózis felállításához, implantációs műtét tervezéséhez és a teljeskörű fogorvosi szűrővizsgálathoz elengedhetetlen eszköz.

Panoráma röntgen:
A panoráma röntgen (OP) felvétel egy átfogó képet ad az állcsontok morfológiai állapotáról, a fogak szájüregben lévő elhelyezkedéséről és esetleges patológiás elváltozásairól: szuvasodások, gyulladások, cysták, beékelődött fogak.
Mikor javasolt/kell készíteni?
– Első vizsgálat és fogászati státusz felvétel során
– Évente egyszer kontroll vizsgálat céljából
– Fogpótlások készítése előtt
– Bölcsességfog problémák/műtétek esetén
– Szájsebészeti beavatkozások előtt

Cone Beam CT:
A fogászati, úgy nevezett Cone Beam CT felvétel a fogorvosi kezelésnek professzionális kiegészítése. Ez a képalkotási technológia szükséges az implantációs/csontpótló műtétek megtervezéséhez, az állcsontok méretének pontos 3 dimenzióban történő meghatározására. Továbbá a készülék képes az impaktált (előtörésben visszamaradt) bölcsességfogak gyökerének és az alsó állcsontban futó n. Alveolaris inf. ideg viszonyának meghatározására. Felhasználható fül-orr-gégészeti vizsgálat során is az arckoponya melléküregeinek (arcüreg, homloküreg) leképezésére. A kiváló minőségű japán Morita CBCT készülék jelenleg a piacon elérhető egyik legnagyobb és legpontosabb felbontást tudja biztosítani az éles felvételekhez, mely segítségével a lehető legpontosabb diagnózist tudjuk felállítani.
Mikor javasolt/kell készíteni?
– Implantációs műtétet megelőzően a műtét megtervezéséhez, navigált sebészeti sablonhoz
– Csontpótló műtéteket megelőzően
– Nagy kiterjedésű ciszták esetében
– Bonyolult bölcsességfog eltávolítások előtt
– Arcüregi problémák feltárásnak érdekében

Általános fogászat

Szájsebészet

Dentálhigénia

Esztétikai fogászat

Implantológia

Paradontológia

Fogpótlások

Csontpótlás

Röntgen és CBCT diagnosztika

Scroll to Top